Kremowa zupa dyniowa z zielonym groszkiem i mini papryczkami

Zielony groszek i słodkie mini papryczki zanurzone w kremowej zupie na bazie kremu kokosowego i purée z dyni. Zupa nie tylko kusi wyglądem, ale również smakiem i aromatem. Przyprawiłam ją curry i posypałam świeżą kolendrą dzięki czemu nabrała orientalnego klimatu.

Składniki:

400 g zielonego groszku, może być mrożony
5-6 słodkich mini papryczek lub 1 papryka ramiro
dynia Hokkaido
400 g kremu kokosowego
1-2 litry bulionu warzywnego(ilość zależy od tego jaką gęstość preferujemy)
3 szalotki
1-2 papryczki chili, zależy jaką ostrość preferujemy
2 ząbki czosnku
1 cm kawałek imbiru
łyżka masła
sól morska
curry
świeża kolendra 
cytryna lub limonka

Składniki:

Dynię obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie kroimy w kostkę i pieczemy w 200°C przez 25-30 minut. Dynia powinna być bardzo miękka. Upieczoną dynię miksujemy na mus.

Pokrojone chili, szalotki, starty czosnek i imbir, posypujemy curry i solą, podsmażamy na maśle. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy groszek, pokrojone w plasterki słodkie papryczki, mus z dyni oraz krem kokosowy i bulion warzywny, gotujemy przez 5-10 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie można dodać kilka kropli soku z cytryny lub limonki. Zupę podajemy posypaną listkami kolendry.

Komentarze

Popularne posty