Kremowa zupa dyniowa z zielonym groszkiem i mini papryczkami
Zielony groszek i słodkie mini papryczki zanurzone w kremowej
zupie na bazie kremu kokosowego i purée z dyni. Zupa nie tylko kusi wyglądem, ale również smakiem i aromatem. Przyprawiłam ją curry i
posypałam świeżą kolendrą dzięki czemu nabrała orientalnego klimatu.
Składniki:
400 g zielonego groszku, może być mrożony
5-6 słodkich mini papryczek lub 1 papryka ramiro
dynia Hokkaido
400 g kremu kokosowego
1-2 litry bulionu warzywnego(ilość zależy od tego jaką gęstość preferujemy)
3 szalotki
1-2 papryczki chili, zależy jaką ostrość preferujemy
2 ząbki czosnku
1 cm kawałek imbiru
łyżka masła
sól morska
curry
świeża kolendra
cytryna lub limonka
Składniki:
Dynię
obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie kroimy w kostkę i
pieczemy w 200°C przez 25-30 minut. Dynia powinna być bardzo miękka.
Upieczoną dynię miksujemy na mus.
Pokrojone chili, szalotki,
starty czosnek i imbir, posypujemy curry i solą, podsmażamy na maśle. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
Dodajemy groszek, pokrojone w plasterki słodkie papryczki, mus z dyni oraz krem kokosowy i bulion warzywny, gotujemy przez 5-10 minut. Zupę
doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie można dodać kilka
kropli soku z cytryny lub limonki. Zupę podajemy posypaną listkami
kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz