Prosta zupa pieczarkowa

Zupa z brązowych pieczarek jest pyszna i aromatyczna. Smakiem przypomina zupę z grzybów leśnych.

Składniki:

500 g brązowych pieczarek
2-3 małe ziemniaki
szalotka
marchewka
łyżka masła
250 ml wiejskiej śmietany
pieprz kolorowy
natka pietruszki i lubczyk do posypania

Wykonanie:

Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na maśle, powinny się zrumienić. Ziemniaki posypujemy solą lub domową przyprawą warzywną. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną szalotkę i marchewkę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy razem przez kilka minut.

Do warzyw dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i chwilę je podsmażamy razem z warzywami. Zalewamy 1,5-2 litrami wody. Gotujemy, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Zupę zaprawiamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i lubczykiem.

 


Komentarze

Popularne posty