Prosta zupa pieczarkowa
Zupa z brązowych pieczarek jest pyszna i aromatyczna. Smakiem przypomina zupę z grzybów leśnych.
Składniki:
500 g brązowych pieczarek
2-3 małe ziemniaki
szalotka
marchewka
łyżka masła
250 ml wiejskiej śmietany
sól morska lub domowa przyprawa warzywna
pieprz kolorowy
natka pietruszki i lubczyk do posypania
Wykonanie:
Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na maśle, powinny się zrumienić. Ziemniaki posypujemy solą lub domową przyprawą warzywną. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną szalotkę i marchewkę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy razem przez kilka minut.
Do warzyw dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i chwilę je podsmażamy razem z warzywami. Zalewamy 1,5-2 litrami wody. Gotujemy, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Zupę zaprawiamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i lubczykiem.
Komentarze
Prześlij komentarz