Podudzia indycze z szałwią, chili i syropem klonowym
Słodko - pikantne podudzia indyka z dodatkiem świeżej szałwii.
Składniki:
2 podudzia indycze, najlepiej z wiejskiej hodowli
500 ml maślanki
sól morska
pieprz kolorowy
kilka ostrych papryczek
świeża szałwia
50 ml syropu klonowego
główka czosnku
cebula
Wykonanie:
Mięso zalewamy maślanką i odstawiamy na noc do lodówki.
W naczyniu, w którym będziemy piec mięso układamy pokrojoną w kawałki cebulę, papryczki, pokrojoną na pół główkę czosnku. Warzywa polewamy przyprawą w płynie. Pod skórę wkładamy listki szałwii, mięso nacieramy przyprawami. Układamy na warzywach, polewamy syropem klonowym. Pieczemy pod przykryciem w 180°C przez 30 minut. Następnie mięso odkrywamy pieczemy kolejne 30 minut co jakiś czas obracając, żeby przyrumieniło się ze wszystkich stron.
Podudzia indycze możemy podać z młodymi ziemniakami i ulubioną sałatką.
Komentarze
Prześlij komentarz