Kremowa zupa dyniowo-kalafiorowa
Kawałki kalafiora zanurzone w kremowej zupie na bazie kremu kokosowego i purée z dyni. Zupę przyprawiłam curry i posypałam świeżą kolendrą dzięki czemu nabrała orientalnego smaku.
Składniki:
kalafior około 600g
dynia Hokkaido
400 g kremu kokosowego
3 szalotki
1-2 papryczki chili, zależy jaką ostrość preferujemy
2 ząbki czosnku
1 cm kawałek imbiru
łyżka masła
sól morska
curry
świeża kolendra
sok z połowy cytryny
Składniki:
Kalafior dzielimy na różyczki skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 10-15 minut.
Dynię obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego. Następnie kroimy w kostkę i pieczemy w 200°C przez 25-30 minut. Dynia powinna być bardzo miękka. Upieczoną dynię miksujemy na mus.
Kalafiora odcedzamy. Posypujemy curry, solą, dodajemy pokrojone chili, szalotki, starty czosnek i imbir oraz masło. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Dodajemy mus z dyni oraz krem kokosowy, gotujemy przez 5-10 minut. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie można dodać kilka kropli soku z cytryny lub limonki. Zupę podajemy posypaną listkami kolendry i płatkami papryki.
Komentarze
Prześlij komentarz