Koperty z piersi kurczaka z marchewką i imbirem

Delikatne mięso z kurczaka idealnie komponuje się ze słodkim smakiem marchewki i lekko pikantnym smakiem świeżego imbiru.

Składniki:

4 piersi z kurczaka
litr maślanki
 
2 marchewki
2 cm kawałek imbiru
 
sól ziołowa 
pieprz kolorowy

bułka tarta

masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Piersi z kurczaka zalewamy maślanką i odstawiamy na noc do lodówki. Dzięki maślance mięso będzie kruche i soczyste.
 
Mięso osuszamy. Układamy między dwoma kawałkami foli do żywności (najlepiej użyć grubszej, ja używam do pakowania próżniowego żywności). Rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Oprószamy solą i pieprzem.

Marchewkę i imbir ścieramy na drobnym oczku tarki. Jeśli macie to najlepiej użyć do tego trącej tarczy malaksera.

Na rozbitym mięsie układamy porcję startej marchewki z imbirem, składamy w kopertę. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle.

Tak przygotowane mięso proponuję podać z talarkami z młodych ziemniaków i sałatą skropioną sosem winegret.

Komentarze

Popularne posty