Koperty z piersi kurczaka z marchewką i imbirem
Delikatne mięso z kurczaka idealnie komponuje się ze słodkim smakiem marchewki i lekko pikantnym smakiem świeżego imbiru.
Składniki:
4 piersi z kurczaka
litr maślanki
2 marchewki
2 cm kawałek imbiru
sól ziołowa
pieprz kolorowy
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Piersi z kurczaka zalewamy maślanką i odstawiamy na noc do lodówki. Dzięki maślance mięso będzie kruche i soczyste.
Mięso osuszamy. Układamy między dwoma kawałkami foli do żywności (najlepiej użyć grubszej, ja używam do pakowania próżniowego żywności). Rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Oprószamy solą i pieprzem.
Marchewkę i imbir ścieramy na drobnym oczku tarki. Jeśli macie to najlepiej użyć do tego trącej tarczy malaksera.
Na rozbitym mięsie układamy porcję startej marchewki z imbirem, składamy w kopertę. Panierujemy w bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle.
Tak przygotowane mięso proponuję podać z talarkami z młodych ziemniaków i sałatą skropioną sosem winegret.
Komentarze
Prześlij komentarz