Ekspresowa pasta jajeczna

Do jej wykonania niezbędne są tylko 2 składniki ugotowane na twardo jajka i prawdziwe masło. Z racji tego, że skład jest bardzo prosty jajka i masło muszą być jak najlepszej jakości, żeby pasta zachwycała smakiem. Z tego powodu użyłam jajek od szczęśliwych kur i prawdziwego masła zrobionego z wiejskiej śmietany. 

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo
2-3 łyżki masła
sól morska
pieprz kolorowy
 
opcjonalne dodatki:
wędzona polędwica
słodka papryka żółta i czerwona
natka pietruszki, rukola lub szczypiorek 

Wykonanie:

Jeszcze ciepłe jajka ucieramy widelcem z masłem w temperaturze pokojowej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pasta tak na prawdę jest już gotowa. Najlepiej smakuje podana na świeżej bagietce. Taką pastę można wzbogacić dodając posiekaną drobno paprykę, wędlinę lub zieleninę.

 

Komentarze

Popularne posty