Marynowane mini papryki w zalewie miodowej


Bezpestkowe mini papryki w słodko-pikantnej zalewie na bazie miodu leśnego i octu z białego wina. Taka papryka jest pyszna, a dzięki temu, że jest zamarynowana w całości bardzo ładnie wygląda na stole.

Składniki:

1 kg mini, słodkich, bezpestkowych papryczek
2-3 małe cebule cukrówki
główka polskiego czosnku
marchewka
pęczek natki pietruszki
kilka gałązek lubczyku
nać selera
 
zalewa:
250 ml octu z białego wina
750 ml wody
150 ml miodu leśnego
3 łyżki soli morskiej 
20 g ziaren kolorowego pieprzu
papryczka chili pokrojona w plasterki 

po łyżce oleju rzepakowego na każdy słoik

Wykonanie:

Papryczki w całości układamy w słoikach. Do słoików wkładamy pokrojony w plasterki czosnek, plasterki marchewki i cebuli. Posypujemy posiekaną zieleniną.

Składniki zalewy oprócz miodu zagotowujemy, dodajemy miód. Ciepłą zalewę wlewamy do słoików. Na wierzch każdego słoika wlewamy po łyżce oleju. Słoiki dokładnie zamykamy. Pasteryzujemy 10-15 minut. Po ostudzeniu przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.


 

Komentarze

Popularne posty