Marynowane mini papryki w zalewie miodowej
Bezpestkowe mini papryki w słodko-pikantnej zalewie na bazie miodu leśnego i octu z białego wina. Taka papryka jest pyszna, a dzięki temu, że jest zamarynowana w całości bardzo ładnie wygląda na stole.
Składniki:
1 kg mini, słodkich, bezpestkowych papryczek
2-3 małe cebule cukrówki
główka polskiego czosnku
marchewka
pęczek natki pietruszki
kilka gałązek lubczyku
nać selera
zalewa:
250 ml octu z białego wina
750 ml wody
150 ml miodu leśnego
3 łyżki soli morskiej
20 g ziaren kolorowego pieprzu
papryczka chili pokrojona w plasterki
po łyżce oleju rzepakowego na każdy słoik
Wykonanie:
Papryczki w całości układamy w słoikach. Do słoików wkładamy pokrojony w plasterki czosnek, plasterki marchewki i cebuli. Posypujemy posiekaną zieleniną.
Składniki zalewy oprócz miodu zagotowujemy, dodajemy miód. Ciepłą zalewę wlewamy do słoików. Na wierzch każdego słoika wlewamy po łyżce oleju. Słoiki dokładnie zamykamy. Pasteryzujemy 10-15 minut. Po ostudzeniu przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz