Krem z karczochów i ziemniaków podany z chrupiącymi paluchami serowymi, natką pietruszki i krewetkami królewskimi


Delikatną kremową zupę na bazie ziemniaków i serc karczochów podałam z krewetkami królewskimi i chrupiącymi serowymi paluchami.

Składniki:

zupa:
500 g ziemniaków
5 serc karczochów
2 ząbki czosnku
2 litry bulionu warzywnego
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sól morska
pieprz kolorowy
świeży liść laurowy pozbawiony głównego nerwu
2 roztarte ziela angielskie

paluszki:

250 g białego tłustego sera
250 g masła
250 g mąki krupczatki
pół łyżeczki soli

100 g startego sera Gruyère 
rozmącone jajko
 
krewetki:
na każdą porcję po 4  obrane z pancerzy krewetki królewskie 
chili, skórka otarta z cytryny, kolorowy pieprz, sól morska, olej rzepakowy

natka pietruszki do posypania:

Wykonanie:

Na początku proponuję przygotować paluchy. Można to zrobić to nawet kilka dni wcześniej.
Składniki na ciasto najlepiej wyrobić na gładkie ciasto za pomocą robota kuchennego.
Ciasto kształtujemy w kulę, a następnie spłaszczamy. Owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez noc w lodówce.

Ciasto dzielimy na części. Każdą część wałkujemy na cienki placek. Środek posypujemy startym serem
Gruyère. Ciasto zawijamy w kopertę i ponownie wałkujemy.

Kroimy w paski, które skręcamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy solą morską. Pieczemy w 200°C przez 10 minut, aż się zrumienią.

Paluszki studzimy na kratce.

Te paluszki są wspaniałą przekąską, ale również idealnym dodatkiem do czystych zup i zup kremów.
 
Wykonanie zupy:
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, serca karczochów kroimy na kawałki. Dodajemy czosnek, przyprawy oprócz pieprzu. Zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw. Do zupy dodajemy śmietanę, doprowadzamy do zagotowania. Zupę dokładnie miksujemy. Zupę przecieramy przez sito, aby mieć pewność, że będzie idealnie gładka. Doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem.
 
Obrane krewetki marynujemy w oleju z przyprawami. Smażymy na grillowej patelni, aż zmienią kolor na różowy.
 
Zupę podajemy przybrana natką pietruszki i ułożonymi na wierzchu krewetkami. Dodatkowo podajemy kilka paluszków serowych. 

Komentarze

Popularne posty