Zupa z kolorowych słodkich papryk podana z szaszłykiem z krewetek królewskich
Prosta zupa z kolorowej papryki i ryżu podana z szaszłykiem z krewetek wygląda znakomicie i też tak smakuje.
Składniki:
3 kolorowe papryki
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka masła
100 g ryżu
bulion warzywny/drobiowy lub woda
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
natka pietruszki, koperek
sól ziołowa
pieprz kolorowy
roztarte ziele angielskie
pół łyżeczki curry
liść laurowy
na każdą porcję:
6 obranych krewetek królewskich
2 łyżki oleju rzepakowego
pół łyżeczki sosu sriracha
Wykonanie:
Na maśle szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy papryki pokrojone w paseczki. Dodajemy curry, ziele angielskie, liść laurowy i sól ziołową. Wsypujemy ryż. Podsmażamy, aż ryż zrobi się szklisty. Zalewamy bulionem. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Do zupy dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy posiekaną zieleninę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krewetki nadziewamy na wykałaczki smarujemy olejem wymieszanym z sosem sriracha. Grillujemy, aż krewetki zmienią kolor.
Zupę podajemy z szaszłykiem z krewetek.
Propozycja: Zamiast krewetek zupę można podać z szaszłykiem drobiowym, też będzie dobrze smakować i ładnie wyglądać.
Komentarze
Prześlij komentarz