Mini papryczki faszerowane i gotowane na parze

Uwielbiam faszerowaną paprykę, zazwyczaj ją zapiekam w piecyku, ale z racji tego, że robiłam dzisiaj porcję tylko dla 3 osób to zrobiłam je z użyciem parowaru. Papryczki ładnie się uparowały jednocześnie zachowały swoją jędrność. Smaki idealnie się połączyły tworząc smaczne danie. Dzięki użyciu mini papryczek łatwo dostosujemy porcje do apetytu domowników.

Składniki:

700-800 g słodkich mini papryczek, najlepiej użyć odmiany bezpestkowej
 
farsz:
400 g mięsa mielonego
150 g ugotowanego na sypko ryżu
cebula
marchewka
chili
natka pietruszki
szczypiorek 
koperek
sól morska
pieprz kolorowy
pieprz ziołowy
 
sos:
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sól ziołowa
liść laurowy
2 ziela angielskie

Wykonanie:

Papryki myjemy.

Każdą paprykę kroimy wzdłuż na pół. Nie docinamy do końca.
Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, pokrojoną cebulę, startą marchewkę, drobno pokrojone chili i posiekane zioła. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Na dno naczynia wkładamy liść laurowy i ziela angielskie. Papryczki nadziewamy mięsem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy kwaśną śmietaną wymieszaną z solą ziołową.
Naczynie przykrywamy. Gotujemy w parowarze przez 60 minut.
Papryczki wykładamy na talerze. Można polać sosem śmietanowym, który powstał podczas gotowania papryczek.


 

Komentarze

Popularne posty