Grillowany łosoś Sockeye na surówce z jarmużu i kolorowych marchewek

Mięso łososia z Alaski ma naturalnie czerwony kolor. Oprócz tego, że ma atrakcyjny wygląd to jest wiele smaczniejszy od hodowlanego łososia norweskiego. Filet z łososia krótko grillowałam i podałam na prostej surówce z jarmużu i kolorowych marchewek. Wyszło elegancko i bardzo smacznie. Tak przygotowany łosoś może być zarówno podany na obiad lub kolację.

Składniki:

na jedną porcję:
200 g łososia Sockeye, filet ze skórą
sól morska
pieprz kolorowy

surówka:
liść jarmużu
kolorowe mini marchewki: żółta, fioletowa i pomarańczowa

3 łyżki oleju rzepakowego
łyżka octu z białego wina
łyżeczka miodu
sól ziołowa
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Jarmuż obieramy i rwiemy na kawałki. Marchewki ścieramy w wiórki. W misce mieszamy olej, ocet winny, miód oraz przyprawy. Do sosu przekładamy jarmuż. Dokładnie wmasowujemy w listki jarmużu sos. Jarmuż powinien zmniejszyć objętość. Jarmuż  przekładamy na talerz.

Do pozostałego sosu przekładamy starte marchewki, mieszamy. Wiórkami z marchewek posypujemy jarmuż.

Łososia posypujemy solą i pieprzem. Rybę przekładamy do rozgrzanego grilla lub na gorącą patelnię żeliwną i chwilę smażymy, aż się zarumieni. 

Łososia układamy na przygotowanej surówce. Jeśli ma być to danie obiadowe można podać np. z młodymi ziemniakami lub frytkami.


Komentarze

Popularne posty