Karczochy z sosem holenderskim
Bardzo
lubię karczochy dlatego w sezonie często po nie sięgam. Dzisiaj prosta,
ale jednocześnie bardzo smaczna propozycja. Karczochy z sosem holenderskim to pomysł na lunch,
kolację lub jako przegryzka podczas oglądania filmu.
Składniki:
2 duże karczochy
sok i skórka z cytryny
2 ząbki czosnku
sól ziołowa
sos holenderski:
4 żółtka, w temperaturze pokojowej
2 łyżki soku z cytryny
100 g masła
sól ziołowa
pieprz pieprz kolorowy
koperek do posypania
Wykonanie:
Z karczochów odcinamy górną część na 1/3 wysokości. Odcinamy łodygę. Za pomocą nożyczek odcinamy wierzchołki listków.
Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą ziołową. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane.
Sos holenderski:
Do kielicha blendera wlewamy sok z cytryny, dodajemy żółtka, sól i pieprz. Chwilę miksujemy.
Odkrywamy korek. Ciągle miksując na wolnych obrotach, cienkim
strumieniem wlewamy gorące masło. Mieszamy do połączenia składników i
otrzymania kremowego, aksamitnego sosu, około minuty.
Karczochy wykładamy na talerz. Do miseczki przelewamy sos holenderski. Karczochy zjadamy liść po liściu maczając je w sosie. Jemy tylko końcówkę liścia od strony serca karczocha. Po oberwaniu wszystkich liści odsłonimy dno, czyli serce karczocha. Jest ono najbardziej delikatną i najlepszą jego częścią.
Komentarze
Prześlij komentarz