Ruskie pierogi grillowane w boczku
Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych, często robię ich różne
wariacje. Dzisiejszy pomysł niestety nie należy do mnie. Taki sposób na ruskie pierogi wymyślił mój brat podczas jednej z imprez plenerowych. Od tamtej pory są hitem podczas grillowania. Oczywiście równie dobrze smakują robione w domu na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym.
Składniki:
farsz:0,5 kg białego sera
około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
3 cebule
3 łyżki masła
sól morska
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
2 papryczki chili
ciasto:
kg mąki u mnie typ 450
kostka masła ok. 20 dag
ok. 2 szklanek letniej wody lub mleka, w zależności ile przyjmie mąka
opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany
sól ziołowa
cienki, długi plasterek surowego, wędzonego boczku na każdego pieroga
Wykonanie:
Farsz:Szalotkę kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Do zrumienionej szalotki dodajemy posiekane chili. Doprawiamy solą i chwilę dusimy.
Ser i ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy uduszoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione letnie masło, letnie mleko/wodę i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy mleka/wody. Konsystencją powinno przypominać modelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie, żeby nie obsychało.
Farsz zawijamy w ciasto pierogowe, możemy użyć do tego foremek do pierogów.
Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 - 3 minut po czym wyławiamy łyżką cedzakową.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy roztopione letnie masło, letnie mleko/wodę i sól. Wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub dodajemy mleka/wody. Konsystencją powinno przypominać modelinę. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykrycie, żeby nie obsychało.
Farsz zawijamy w ciasto pierogowe, możemy użyć do tego foremek do pierogów.
Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Po wypłynięciu czekamy jeszcze około 2 - 3 minut po czym wyławiamy łyżką cedzakową.
Ostudzone pierogi owijamy boczkiem.
Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym, aż boczek się zrumieni. Pierogi możemy podać z ulubionym pikantnym sosem.
Porada: Jeśli pierogi chcecie zrobić w plenerze na grillu, to owinięte pierogi należy ułożyć na tackach do grillowania lub żeliwnej patelni i w ten sposób je grillować.
Komentarze
Prześlij komentarz