Karczochy z sosem czosnkowo-imbirowym
Bardzo
lubię karczochy dlatego w sezonie często po nie sięgam. Oto kolejna prosta,
ale jednocześnie bardzo smaczna propozycja. Karczochy z sosem czosnkowo-imbirowym to pomysł na lunch,
kolację lub jako przegryzka podczas oglądania filmu.
Składniki:
2 duże karczochy
sok i skórka z cytryny
2 ząbki czosnku
sól ziołowa
sos:
200 g jogurtu nadbużańskiego
2 łyżki majonezu
ząbek czosnku
1-2 cm kawałek imbiru
sól ziołowa
pieprz kolorowy
natka pietruszki, koperek szczypiorek
Wykonanie:
Z karczochów odcinamy górną część na 1/3 wysokości. Odcinamy łodygę. Za pomocą nożyczek odcinamy wierzchołki listków.
Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą ziołową. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane.
Sos ziołowy z czosnkiem i imbirem:
Jogurt, majonez przekładamy do miski. Dodajemy posiekane zioła oraz przeciśnięty ząbek czosnku i starty imbir. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Karczochy
wykładamy na talerz. Do miseczki przelewamy sos. Karczochy
zjadamy liść po liściu maczając je w sosie. Jemy tylko końcówkę liścia
od strony serca karczocha. Po oberwaniu wszystkich liści odsłonimy dno,
czyli serce karczocha. Jest ono najbardziej delikatną i najlepszą jego
częścią.
UWAGA: Niejadalna jest wewnętrzna część karczocha: puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).
Komentarze
Prześlij komentarz