Sałatka z sercami karczochów, grilowanym łososiem Sockeye i krewetkami królewskimi
Na rukoli ułożyłam gorące krewetki, kawałki grillowanego łososia oraz kawałki serc karczochów. Całość polałam sosem ziołowym, a dla wzbogacenia tekstury o chrupkość posypałam ekologicznymi chipsami. Całość świetnie się komponuje i smakuje wybornie.
Składniki:
200 g łososia z Alaski Sockeye
100 g obranych krewetkek królewskich
marynata:
łyżeczka sosu sriracha
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka Martini Fiero
sól morska
pieprz kolorowy
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka Martini Fiero
sól morska
pieprz kolorowy
2 serca ugotowanych na parze karchochów
mała czerwona cebula
80 g rukoli
kilka chipsów ziemniaczanych, ja użyłam GO PURE
sos jogurtowy:
100 g jogurtu nadbużańskiego
sól ziołowa
pieprz kolorowy
ząbek czosnku
koperek
pietruszka
szczypiorek
skórka i kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
W misce mieszamy składniki marynaty. Przez 10-15 minut marynujemy w niej rybę i krewetki. Łososia i krewetki grillujemy.
Serca karczochów kroimy w plasterki.
Na rukoli układamy kawałki serc karczochów, kawałki łososia, krewetki i plasterki cebuli. Jogurt mieszamy z ziołami, przyprawami oraz sokiem i skórką cytrynową. Sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy rozkruszonymi chipsami. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz