Carpaccio z owoców morza


Carpaccio z  macek ośmiornicy i kalmara to pyszna i elegancka przystawka. Zarówno ośmiornica jak i kalmar są delikatne w smaku, więc idealnie komponują się z sosem winegret.

Składniki:

300 g blanszowanych macek ośmiornicy
tuba kalmara
sól morska ziołowa
2 liście laurowe
50 ml sosu mirin

sos winegret:
sok z cytryny
5-6 łyżek oleju rzepakowego
łyżka płynnego miodu
ząbek czosnku
natka pietruszki
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
 
do przybrania:
młode listki szpinaku
koperek
marynowane cebulki perłowe

Wykonanie:

Macki ośmiornicy wkładamy do tuby kałamarnicy. Tak nafaszerowaną kałamarnicę przekładamy do siatki wędliniarskiej.

Na dnie naczynia żaroodpornego wkładamy liście laurowe i wlewamy sos mirin. Kałamarnicę posypujemy solą ziołową i przekładamy do naczynia. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do parowaru. Gotujemy na parze przez 40 minut. Zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone zawiniątko wstawiamy do lodówki, żeby dobrze zastygło. 
Kałamarnicę wyjmujemy z siatki i kroimy ostrym nożem w cienkie plastry. Układamy na półmisku. Ozdabiamy listkami szpinaku, koperkiem i cebulkami. Składniki sosu mieszamy i skrapiamy nim carpaccio.

Porada: Tak przygotowana ośmiornica idealnie się kroi więc można ją podawać również na półmisku wędlin lub na półmisku z rybami. Tak przygotowana ośmiornica również wyśmienicie smakuje podana w kanapce zamiast tradycyjnej wędliny.


 

Komentarze

Popularne posty