Karmazyn w aromatyzowanym maśle szałwiowo-cytrynowym podany z purée ziemniaczanym i wiosenną sałatką
Kawałki karmazyna smażone w maśle aromatyzowanym listkami szałwii i kawałkami cytryny. Rybę podałam na kremowym purée ziemniaczanym z dodatkiem pokrzywy majowej i sałatką z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Wyszło bardzo smaczne danie pełne kolorów i aromatów.
Składniki:
500 g karmazyna bez skóry i ości
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
100 g masła
3-4 plasterki cytryny
5-6 świeżych listów szałwii
purée:
1 kg ziemniaków
sól morska
100 g masła
200 ml kwaśnej gęstej śmietany
gałka muszkatołowa
garść młodych listków pokrzywy
sałatka:
sałata masłowa
garść czosnku niedźwiedziego
ogórek wężowy
pęczek rzodkiewki
200 g pomidorków koktajlowych
200 ml kwaśnej gęstej śmietany
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Purée:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecieramy przez sito. Dodajemy masło, pokrzywę i startą gałkę muszkatołową. Mieszamy. Dodajemy śmietanę. Mieszamy.
Ryba:
Karmazyna kroimy na kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni układamy kawałki cytryny i masło. Po roztopieniu masła dokładamy listki szałwii. Gdy masło jest gorące układamy na nim rybę. Smażymy na średnim ogniu 3-4 minuty. Podczas smażenia rybę polewamy masłem.
Sałatka:
Sałatę i czosnek niedźwiedzi kroimy nożem ceramicznym. Ogórka kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cienko pokrojoną rzodkiewkę i ćwiartki pomidorków. Mieszamy.
Na każdy talerz wykładamy porcję purée. Za pomocą łyżki przez środek ziemniaków robimy wgłębienie, w które wykładamy porcję sałatki. Na wierzchu układamy kawałki ryby. Przybieramy listkami szałwii.
Komentarze
Prześlij komentarz