Podudzia z indyka w glazurze z chili na kolorowym purée


Pyszne podudzia z indyka pod glazurą z dżemu z chili podane na purée z marchewki, brokułu i kalafiora.

Składniki:

4 podudzia z indyka
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
gałązka rozmarynu
kawałek imbiru 
ząbek czosnku
4 łyżki dżemu z chili
4 łyżki oleju rzepakowego
 
purée:
500 g brokułu
500 g kalafiora
4 marchewki
150 g masła
sól morska
gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Podudzia nacieramy solą, pieprzem i olejem. Podudzia układamy w naczyniu żaroodpornym, dokładamy czosnek i imbir pokrojony w plasterki oraz gałązkę rozmarynu. Pieczemy w 180°C pod przykryciem. Gdy mięso jest już upieczone naczynie odkrywamy i każde podudzie smarujemy dżemem z chili. Pieczemy w 200°C przez 5 minut. Mięso obracamy smarujemy z drugiej strony i pieczemy kolejne 5 minut.
 

Purée:

Kawałki brokułu, kalafiora i marchewki gotujemy na parze. Kilka różyczek i plasterków marchewki zostawiamy do dekoracji. Po ugotowaniu każde warzywo przecieramy. Przekładamy do oddzielnych misek. Solimy do smaku i dodajemy startą gałkę muszkatołową oraz po kawałki masła. Mieszamy. Przekładamy do worków cukierniczych.

Podanie:
Na każdy talerz za pomocą worka cukierniczego wyciskamy purée warzywne. Na purée układamy podudzie. Dekorujemy plasterkami marchewki oraz różyczkami brokułu i kalafiora.

Komentarze

Popularne posty