Pieczone łódeczki z dzikiego łososia

Tak przygotowany łosoś niezwykle apetycznie wygląda. Smakuje jeszcze lepiej, gdyż w środku ryby jest kremowy sos szpinakowo-koperkowy. Takie danie nie wymaga dużego nakładu pracy i gotowe jest w 30 minut. 
Składniki podaję na jedną porcję, dzięki czemu łatwo będziecie mogli sobie przeliczyć ile potrzebujecie w zależności od ilości osób.

Składniki:

na każdą porcję:
filet z dzikiego łososia bez skóry i ości, każdy kawałek po 200 g
sól morska
pieprz kolorowy

sos:
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
5 młodych liści szpinaku drobno posiekanego
sól morska
pieprz kolorowy

łyżeczka masła
1/4 cytryny

Wykonanie:

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Kawałki ryby nacinamy tak, żeby otrzymać łódeczki. W naczyniu układamy kawałki łososia. Kawałki ryby przekładamy ósemkami cytryny.
Składniki na sos mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos przekładamy w nacięcia.
Pieczemy 20-25 minut w piecyku nagrzanym do 200°C. 
Upieczoną rybę proponuję podawać ze świeżymi warzywami skropionymi sosem winegret.


Komentarze

Popularne posty