Pierś kurczaka marynowana w kwaśnej śmietanie
Dzięki marynowaniu piersi kurczaka w kwaśnej śmietanie po smażeniu mięso jest niezwykle kruche i soczyste. Tak zamarynowaną pierś panierowałam w semolinie, następnie usmażyłam na klarowanym maśle. Po usmażeniu posmarowałam galaretką z chili. Wyszło pysznie. Musicie koniecznie spróbować.
Składniki:
2 piersi kurczaka
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
semolina do panierowania
sól morska
czosnek granulowany
cebula suszona
papryka słodka
papryka ostra
pieprz kolorowy
masło klarowane do smażenia
2 łyżki dżemu z chili
Wykonanie:
Piersi nacinamy ostrym nożem. Przekładamy do szklanego naczynia zalewamy kwaśną śmietaną. Mięso chwilę masujemy, aby było dokładnie pokryte śmietaną. Naczynie przykrywamy. Odstawiamy na noc do lodówki.
Semolinę mieszamy z przyprawami. Mieszance panierujemy mięso. Smażymy na rumiany kolor na rozgrzanym maśle. Mięso po usmażeniu smarujemy dżemem z chili. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz