Dzwonka halibuta w glazurze z chili, sosu sojowego i soku z pomarańczy

Mięso halibuta jest bardzo łagodne, wilgotne i lekko słodkawe w smaku. Surowe mięso powinno być prawie przezroczyste, a po ugotowaniu śnieżnobiałe, kruche i miękkie, ale nadal jędrne. Dzisiaj proponuję pieczonego halibuta w słodko-pikantnej glazurze.

Składniki:

dziki halibut, 4 dzwonka
glazura:
2 łyżeczki dżemu z chili
100 ml sosu sojowego
sok i skórka z pomarańczy
ząbek czosnku
1-2 cm kawałek imbiru
pieprz kolorowy

Wykonanie:

Do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec rybę wlewamy sos sojowy, sok z pomarańczy i dżem z chili, mieszamy. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, starty imbir oraz świeżo mielony pieprz, mieszamy. Rybę obtaczamy ze wszystkich stron w marynacie. Odstawiamy na 10 minut. Rybę wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200°C i pieczmy przez 20-25 minut. Sos powinien się zredukować podczas pieczenia tworząc glazurę. Kawałki ryby smarujemy powstałą glazurą.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami warzywami polanymi sosem jogurtowym oraz świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowo-cytrynowym.





 

Komentarze

Popularne posty