Krążki kalmarowe w płatkach kukurydzianych

Krążki kalmarowe panierowane w pokruszonych płatkach kukurydzianych są bardzo chrupiące i będą smakować każdemu. Kto jeszcze nie jadł polecam spróbować.

Składniki:

kalmary(tuby) dowolna ilość
semolina
sól morska
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany
cebula granulowana
pieprz kolorowy

płatki kukurydziane
jajka

olej rzepakowy do smażenia

do podania sos jogurtowy i cząstki cytryny

Wykonanie:

Kalmary kroimy w krążki.
Semolinę mieszamy z przyprawami. 
Krążki panierujemy w semolinie, rozmąconym jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju.

Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Krążki podajemy z kawałkami cytryny i ulubionym sosem. Ja podałam z jogurtowym z dodatkiem koperku i czerwonego pieprzu.

 

Komentarze

Popularne posty