Krążki kalmarowe w płatkach kukurydzianych
Krążki kalmarowe panierowane w pokruszonych płatkach kukurydzianych są bardzo chrupiące i będą smakować każdemu. Kto jeszcze nie jadł polecam spróbować.
Składniki:
kalmary(tuby) dowolna ilość
semolina
sól morska
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany
cebula granulowana
pieprz kolorowy
płatki kukurydziane
jajka
olej rzepakowy do smażenia
do podania sos jogurtowy i cząstki cytryny
Wykonanie:
Kalmary kroimy w krążki.
Semolinę mieszamy z przyprawami.
Krążki panierujemy w semolinie, rozmąconym jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krążki podajemy z kawałkami cytryny i ulubionym sosem. Ja podałam z jogurtowym z dodatkiem koperku i czerwonego pieprzu.
Komentarze
Prześlij komentarz