Słodkie kuleczki amarantusowe


Amarantus znany jest również pod nazwą szarłat. Jest to zboże uprawiane od stuleci, znane na całym świecie, coraz częściej określane jest mianem zboża XXI wieku. Amarantus zdecydowanie przewyższa większość zbóż pod względem ilości zalet i właściwości prozdrowotnych. Jest on źródłem pełnowartościowego białka, zawiera też błonnik, a przy tym jest lekkostrawny. Dodatkowo jest on bogaty w wapń i żelazo. Ponadto amarantus nie zawiera glutenu, więc jest interesującą alternatywą dla osób cierpiących na celiakię.
W tym przepisie użyłam ekspandowanego amarantusa i połączyłam go z kajmakiem, dzięki czemu uzyskałam przypominający smakiem popularne szyszki.

Składniki:

100 g ekspandowanego amarantusa
460 g masy kajmakowej

Wykonanie:

Amarantus mieszam z kajmakiem, łyżką. Do formowania polecam założyć rękawiczki nitrylowe dopuszczone do kontaktu z żywnością. Lekko smarujemy je bezwonnym olejem.
Z masy formujemy niewielkie kulki. Układamy je na tacy i odstawiamy na 2-3 godziny, aby zastygły.




Komentarze

Popularne posty