Grillowane macki ośmiornicy na purée ziemniaczanym
Grillowane macki ośmiornicy doskonale komponują się z purée ziemniaczanymi i duszoną kolorową marchewką. Tak podane danie wygląda elegancko, ale też pysznie smakuje.
Składniki:
na każdą osobę 1-2 zblanszowane macki ośmiornicy
olej rzepakowy
pieprz kolorowy
sól morska ziołowa
purée:
1 kg ziemniaków
150 g masła
200 ml kwaśnej śmietany
sól morska
gałka muszkatołowa
pieprz kolorowy
duszona marchewka:
marchewka żółta
marchewka pomarańczowa
2 łyżki masła
łyżeczka miodu
sól morska
pieprz kolorowy
sok z cytryny
do posypania koperek i szczypiorek
Wykonanie:
Purée:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki przecieramy. Dodajemy do nich masło i gałkę muszkatołową, mieszamy, aż masło się rozpuści. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem kolorowym.
Duszona marchewka:
Marchewki kroimy w krótką zapałkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło, wstępnie solimy i wlewamy 150 ml wody. Gotujemy, aż woda odparuje. Dodajemy miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ośmiornica:
Macki ośmiornicy skrapiamy olejem rzepakowym, posypujemy solą ziołową i pieprzem kolorowym. Grilujemy 2-3 minuty z każdej strony.
Na talerze wykładamy porcję purée, które posypujemy marchewką, koperkiem i szczypiorkiem. Wykładamy po jednej lub dwie macki na osobę.
Komentarze
Prześlij komentarz