Wędzony łosoś i przepiórcze jaja w kolorowej galarecie

Tak podany wędzony łosoś i jajka przepiórcze będą elegancko się prezentowały i wybornie smakowały. Łosoś i jajka bezpośrednio zanurzone są w galarecie na bazie lekkiego bulionu warzywnego następnie znajdują się warstwy: z zielonego groszku, śmietany i chrzanu oraz z soku ze świeżych buraków.

Składniki:

100 g wędzonego łososia bio lub z Alaski
5 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
3-4 łyżki groszku cukrowego mrożonego

300 ml bulionu warzywnego
żelatyna w listkach bio na 500 ml wywaru
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki kwaśnej śmietany
3-4 łyżki soku z buraków
starty imbir na czubek łyżeczki

Wykonanie:

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Następnie rozpuszczamy w gorącym bulionie. Bulion studzimy.
Na dno foremki wylewamy kilka łyżek bulionu. Proponuję użyć plastikowej foremki po ciastkach/krakersach to nie będzie problemu z wyjęciem galarety.
Układamy jajka, ruloniki z łososia. Posypujemy zamrożonym groszkiem. Groszek jest bardzo zimny, dzięki temu warstwy będą szybko tężeć. Zalewamy bulionem, powinien tylko zakryć łososia, jajka i groszek. Na kilka minut odstawiamy do lodówki. W tym czasie mieszamy chrzan ze śmietaną i połową pozostałego bulionu. Warstwę chrzanową wykładamy i równo rozprowadzamy. Ponownie odstawiamy na chwilę do lodówki.
Do pozostałego bulionu wlewamy sok z buraka i imbir, mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać trochę soli i pieprzu. Wylewamy na warstwę chrzanową odstawiamy do lodówki. Galareta powinna być już po około 30 minutach gotowa do podania, jednak warto dać jej trochę więcej czasu, by smaki dobrze się przegryzły. Galaretę proponuję podawać z kawałkami cytryny. Smacznego.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty