Jajka przepiórcze w mięsnej otoczce
Bardzo smaczne i ładnie prezentujące się urozmaicenie kotletów mielonych. Zamrożone jajka przepiórcze otoczyłam mielonym mięsem i panierowałam w otrębach orkiszowych. Wyszło smacznie, prosto, a jednocześnie elegancko.
Składniki:
500 g mielonego mięsa, u mnie sarnina
3 jajka przepiórcze
łyżka musztardy
2 - 3 łyżki otrębów orkiszowych
posiekany koperek
szalotka
sól morska
pieprz kolorowy
sos Worcestershire
5 jajek przepiórczych
otręby orkiszowe do obtoczenia
smalec gęsi do smażenia
Wykonanie:
Jajka przepiórcze (5 sztuk) zamrażamy w skorupkach.
Mięso mieszamy z jajkami, musztardą, koperkiem, drobno posiekaną szalotką i otrębami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem Worcestershire.
Zamrożone jajka przepiórcze chwilę trzymamy pod strumieniem gorącej wody, dzięki temu łatwo zdejmiemy skorupkę. Obieramy skorupki.
Jajka owijamy w mięso mielone. Obtaczamy w otrębach orkiszowych. Smażymy na głębokim tłuszczu, aż się zrumienią.
Tak przygotowane jaka przepiórcze podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz