Chrupiące paluszki z karmazyna podane ze słodko-kwaśnym sosem śmietanowym
Karmazyn to jedna z moich ulubionych ryb. Jej delikatny smak i białe mięso smakuje równie pysznie w każdej wersji. Dziś proponuję paluszki w panierce z panko i semoliny. Tak przygotowanego karmazyna podajemy na świeżych warzywach i sosem śmietanowym.
Składniki:
500 g karmazyna bez skóry i ości
semolina
sól morska
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany
cebula granulowana
pieprz kolorowy
panko
jajka
olej rzepakowy do smażenia
sos:
250 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
łyżka octu z białego wina
sól morska ziołowa
pieprz kolorowy
szczypiorek
Wykonanie:
Karmazyna kroimy na długie paluszki. Ja każdy filet pokroiłam na 3 długie cienkie paski, które przekroiłam na pół.
Semolinę mieszamy z przyprawami.
Rybę panierujemy w semolinie, rozmąconych jajkach i panko. Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik.
Śmietanę mieszamy z cukrem, octem i przyprawami. Posypujemy szczypiorkiem.
Paluszki rybne układamy na talerzu obok układamy świeże warzywa i pieczone ziemniaczki. Sos przelewamy do miseczki.
Paluszki jemy maczając w sosie śmietanowym. Sos również idealnie komponuje się z warzywami oraz pieczonymi ziemniakami.
Warto wiedzieć: Panko to japońska bułka tarta, używana w kuchni azjatyckiej jako panierka. W odróżnieniu do naszej tradycyjnej bułki tartej różni się tym, że ma formę cienkich płatków, dzięki czemu jest lżejsza i bardziej chrupka. Podczas smażenie nie traci swojej tekstury. Istotne jest również to, że wchłania mniej tłuszczu od zwykłej bułki tartej.
Komentarze
Prześlij komentarz