Sałatka warstwowa z pieczarkami, rukolą, groszkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi
Sałatka idealna na każdą okazję. Bardzo smaczna, a jednocześnie elegancko prezentuje się na stole.
Składniki:
500 g pieczarek
sól morska
pieprz kolorowy
łyżeczka masła
sok z cytryny
80 g rukoli
100 g groszku, może być mrożony
12 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
pęczek rzodkiewki
szczypiorek
5-6 łyżek majonezu
Wykonanie:
Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy wiórek masła. Naczynie wstawiamy do parowaru i gotujemy na parze przez 30 minut.
Na dnie miski układamy warstwę rukoli. Na rukoli układamy przekrojone na pół ugotowane pieczarki. Na pieczarkach układamy warstwę z plasterków rzodkiewki. Układamy warstwę rukoli. Układamy warstwę jajek. Posypujemy zielonym groszkiem. Majonez przekładamy do worka cukierniczego i przy pomocy ozdobnej tylki wyciskamy na wierzchu sałatki. Posypujemy szczypiorkiem i rukolą. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz