Chleb pszenny z ziarnami pieczony w żeliwnym garnku
Kolejna propozycja pysznego domowego pieczywa.
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży piekarskich
250 ml wody
250 ml białego wytrawnego wina
pół szklanki mieszanki ziaren i płatków: otręby owsiane, płatki owsiane pełnoziarniste, pestki słonecznika, siemię lniane, pestki dyni, ziarna orkiszu, sezam, czarnuszka
łyżka oleju rzepakowego
mąka pszenna do podsypania chleba
okrągły (mój ma średnicę 24 cm) lub owalny żeliwny garnek
Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym (końcówka hak) i dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto powinno wyrastać w chłodzie przez około 8 godzin.
Rano ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy nadając kształt okrągły lub owalny w zależności od kształtu garnka, w którym będzie pieczony. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Żeliwny garnek wkładamy do zimnego piecyka, temperaturę nastawiamy na 240-250 stopni C i nagrzewamy garnek przez około 40-50 minut.
Chleb nacinamy ostrym nożem i ostrożnie przekładamy do gorącego naczynia. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w 200 stopniach C. Aby skórka na chlebie była rumiana i chrupiąca zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy przez 20 minut.
Chleb powinniśmy ostudzić na kratce, ale pysznie smakuje od razu po upieczeniu posmarowany masłem.
Składniki
700 g mąki pszennej typ 650łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży piekarskich
250 ml wody
250 ml białego wytrawnego wina
pół szklanki mieszanki ziaren i płatków: otręby owsiane, płatki owsiane pełnoziarniste, pestki słonecznika, siemię lniane, pestki dyni, ziarna orkiszu, sezam, czarnuszka
łyżka oleju rzepakowego
mąka pszenna do podsypania chleba
okrągły (mój ma średnicę 24 cm) lub owalny żeliwny garnek
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym (końcówka hak) i dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto powinno wyrastać w chłodzie przez około 8 godzin.
Rano ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy nadając kształt okrągły lub owalny w zależności od kształtu garnka, w którym będzie pieczony. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Żeliwny garnek wkładamy do zimnego piecyka, temperaturę nastawiamy na 240-250 stopni C i nagrzewamy garnek przez około 40-50 minut.
Chleb nacinamy ostrym nożem i ostrożnie przekładamy do gorącego naczynia. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w 200 stopniach C. Aby skórka na chlebie była rumiana i chrupiąca zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy przez 20 minut.
Chleb powinniśmy ostudzić na kratce, ale pysznie smakuje od razu po upieczeniu posmarowany masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz