Chleb z garnka z dodatkiem suszonych pomidorów, chili, bazylii, pietruszki i czosnku
Ostatnio pieczony przeze mnie chleb z garnka tak wszystkim smakował, że na drugi dzień musiałam piec kolejny. Tym razem prezentuję wersję z dodatkiem suszonych pomidorów, chili, bazylii, pietruszki i czosnku
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży piekarskich
100 g jogurtu naturalnego
2 szklanki letniej wody
łyżka suszonych pomidorów w płatkach
pół łyżeczki chili w płatkach
łyżeczka bazylii
łyżeczka suszonej pietruszki
pół łyżeczki granulowanego czosnku lub suszonego w płatkach
łyżka oleju rzepakowego
mąka pszenna do podsypania chleba
okrągły (mój ma średnicę 24 cm) lub owalny żeliwny garnek
Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym (końcówka hak) i dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto powinno wyrastać w chłodzie przez około 8 godzin.
Rano ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy nadając kształt okrągły lub owalny w zależności od kształtu garnka, w którym będzie pieczony. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Garnek wkładamy do zimnego piecyka, temperaturę nastawiamy na 240-250 stopni C i nagrzewamy garnek przez około 40-50 minut.
Chleb nacinamy ostrym nożem i ostrożnie przekładamy do gorącego naczynia. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w 200 stopniach C. Aby skórka na chlebie była rumiana i chrupiąca zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy przez 20 minut. Chleb powinniśmy ostudzić na kratce, ale jest przepyszny na gorąco więc bardzo trudno się oprzeć, by nie skosztować od razu po upieczeniu.
Składniki:
700 g mąki pszennej typ 650łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży piekarskich
100 g jogurtu naturalnego
2 szklanki letniej wody
łyżka suszonych pomidorów w płatkach
pół łyżeczki chili w płatkach
łyżeczka bazylii
łyżeczka suszonej pietruszki
pół łyżeczki granulowanego czosnku lub suszonego w płatkach
łyżka oleju rzepakowego
mąka pszenna do podsypania chleba
okrągły (mój ma średnicę 24 cm) lub owalny żeliwny garnek
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym (końcówka hak) i dokładnie wyrabiamy przez około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto powinno wyrastać w chłodzie przez około 8 godzin.
Rano ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i krótko wyrabiamy nadając kształt okrągły lub owalny w zależności od kształtu garnka, w którym będzie pieczony. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Garnek wkładamy do zimnego piecyka, temperaturę nastawiamy na 240-250 stopni C i nagrzewamy garnek przez około 40-50 minut.
Chleb nacinamy ostrym nożem i ostrożnie przekładamy do gorącego naczynia. Pieczemy pod przykryciem przez 30-35 minut w 200 stopniach C. Aby skórka na chlebie była rumiana i chrupiąca zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy przez 20 minut. Chleb powinniśmy ostudzić na kratce, ale jest przepyszny na gorąco więc bardzo trudno się oprzeć, by nie skosztować od razu po upieczeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz