Jabłka zapiekane pod bezą


Pyszny, delikatny jak chmurka deser jabłkowo-bezowy.

Składniki:

na 4 porcje:

4 jabłka
4 łyżki kaszki orkiszowej

beza:
4 białka
szklanka cukru
łyżka budyniu śmietankowego
szczypta soli

Wykonanie:


Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie półplasterki. Do jabłek wsypujemy kaszkę orkiszową i delikatnie mieszamy tak by kawałki zostały dokładnie pokryte kaszką.

 Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę usztywniamy wsypując cukier wymieszany z budyniem.

Na dnie foremek do tarteletek układamy jabłka. Na wierzchu każdej porcji układamy pianę.

Wkładamy do  piecyka nagrzanego do 200 stopni C z włączonym termoobiegiem. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni C i dopiekamy przez 15-20 minut. Deser podajmy gorący od razu po przygotowaniu.

Komentarze

Popularne posty