Jabłka zapiekane pod bezą
Składniki:
na 4 porcje:
4 jabłka4 łyżki kaszki orkiszowej
beza:
4 białka
szklanka cukru
łyżka budyniu śmietankowego
szczypta soli
Wykonanie:
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w cienkie półplasterki. Do jabłek wsypujemy kaszkę orkiszową i delikatnie mieszamy tak by kawałki zostały dokładnie pokryte kaszką.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę usztywniamy wsypując cukier wymieszany z budyniem.
Na dnie foremek do tarteletek układamy jabłka. Na wierzchu każdej porcji układamy pianę.
Wkładamy do piecyka nagrzanego do 200 stopni C z włączonym termoobiegiem. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni C i dopiekamy przez 15-20 minut. Deser podajmy gorący od razu po przygotowaniu.
Komentarze
Prześlij komentarz