Mięsne babeczki z warzywami

Pyszne paszteciki mięsno warzywne w kształcie niewielkich babeczek to ciekawy pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu

Składniki:

500 g gotowanego mięsa, u mnie mieszane kurczak, kawałek wołowiny
warzywa z rosołu> marchewka, seler, pietruszka
450 g mieszanych warzyw ugotowanych na parze u mnie różyczki brokułu, groszek cukrowy, plasterki cukinii i marchewki > można użyć również ulubionej mrożonki
ćwiartka czerwonej papryki
3 łyżki kukurydzy
natka pietruszki
2-3 jajka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
ostra papryka
gałka muszkatołowa

płatki orkiszowe do posypania

Wykonanie:


Mięso i warzywa z rosołu oraz natkę pietruszki mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, jeśli masa jest sucha dolewamy trochę rosołu. Całość mieszamy. Do mięsa dodajemy warzywa ugotowane na parze, pokrojoną paprykę i kukurydzę. Delikatnie mieszamy z mięsem. Do natłuszczonych foremek wykładamy masę mięsną, dobrze uklepujemy. Wierzch posypujemy płatkami orkiszowymi. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach C.

Takie mięsne babeczki możemy podawać zarówno na zimno jaki i gorąco.

Komentarze

Popularne posty