Rogaliki z dżemem pigwowym


 Krucho-drożdżowe rogaliki nadziane dżemem pigwowym.

Składniki:

proporcje na około 70 rogalików

ciasto:

1 kg mąki typ 450
400 g masła
2 szklanki kwaśnej śmietany 30%
100 g drożdży
szklanka cukru
4-5 żółtek z kurzych jaj
szczypta soli
opcjonalnie ulubiony aromat np. waniliowy

 300 g dżemu z pigwy

Wykonanie:


Do miski wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy śmietanę, żółtka, miękkie masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.


Na posypaną mąką stolnicę wykładamy porcję ciasta. Rozwałkowujemy je w kształt koła. Za pomocą radełka dzielimy je na 8 trójkątów.

Na każdy trójkąt wykładamy porcję dżemu. Zawijamy rogaliki.

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170- 180 stopniach C, do uzyskania złotobrązowego koloru.

Gotowe rogaliki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Komentarze

Popularne posty