Rogaliki z dżemem pigwowym
Krucho-drożdżowe rogaliki nadziane dżemem pigwowym.
Składniki:
proporcje na około 70 rogalików
ciasto:
1 kg mąki typ 450400 g masła
2 szklanki kwaśnej śmietany 30%
100 g drożdży
szklanka cukru
4-5 żółtek z kurzych jaj
szczypta soli
opcjonalnie ulubiony aromat np. waniliowy
300 g dżemu z pigwy
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, wlewamy śmietanę, żółtka, miękkie masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Na posypaną mąką stolnicę wykładamy porcję ciasta. Rozwałkowujemy je w kształt koła. Za pomocą radełka dzielimy je na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt wykładamy porcję dżemu. Zawijamy rogaliki.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170- 180 stopniach C, do uzyskania złotobrązowego koloru.
Gotowe rogaliki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Komentarze
Prześlij komentarz