Marchewka faszerowana mięsem
Składniki:
8 grubych marchewek
800 g szynki wieprzowej
3-4 łodygi selera naciowego
sól
pieprz
cebula
natka pietruszki
świeża papryczka chili
3-4 ziela angielskie
2 liście laurowe
mała gwiazdka anyżku
łyżeczka miodu
250 ml wody
200 g jogurtu greckiego
natka selera
sól
pieprz
koperek
Wykonanie:
Marchewki kroimy na pół. Następnie wydrążamy za pomocą obieraczki do warzyw.
Wydrążone środki odkładamy. Wydrążone marchewki cienko obieramy lub skrobiemy.
Mięso, środki marchewek, chili, natkę oraz cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem Mięsem napełniamy marchewki.
Marchewki układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy wodą dodajemy miód, ziela, liście i anyżek. Przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach C około godziny, aż marchewka będzie miękka.
Tak przygotowane marchewki podajemy z jogurtem greckim posypanym posiekaną natką selera naciowego, solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz