Marchewka faszerowana mięsem


 Słodka marchewka nadziana mieloną szynką wieprzową podana z gęstym jogurtem greckim posypanym soczystą natką selera.

Składniki:


8 grubych marchewek
800 g szynki wieprzowej
3-4 łodygi selera naciowego
sól
pieprz
cebula
natka pietruszki
świeża papryczka chili
3-4 ziela angielskie
2 liście laurowe
mała gwiazdka anyżku
łyżeczka miodu
250 ml wody


200 g jogurtu greckiego
natka selera
sól
pieprz

koperek

Wykonanie:


Marchewki kroimy na pół. Następnie wydrążamy za pomocą obieraczki do warzyw.












Wydrążone środki odkładamy. Wydrążone marchewki cienko obieramy lub skrobiemy.




 Mięso, środki marchewek, chili, natkę oraz cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem Mięsem napełniamy marchewki.



 
Marchewki układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy wodą dodajemy miód, ziela, liście i anyżek. Przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach C około godziny, aż marchewka będzie miękka.

Tak przygotowane marchewki podajemy z jogurtem greckim posypanym posiekaną natką selera naciowego, solą i pieprzem.






Komentarze

Popularne posty