Frytki z awokado
Chrupiąca panierka chlebowa z dodatkiem ziaren słonecznika i maku skrywa kremowe awokado, które po upieczeniu ma jeszcze bardziej orzechowy smak.
awokado
bułka tarta
ziarno słonecznika
mak
olej rzepakowy do skropienia
papryczka chili
ząbek czosnku
natka pietruszki
koperek
sól
pieprz
Awokado kroimy na pół. Wyjmujemy pestkę. Wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki. Kroimy na plasterki. Kawałki awokado obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z ziarnem słonecznika i makiem. Awokado układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy olejem za pomocą atomizera. Tak przygotowane awokado pieczemy w 200 stopniach przez 5 minut, aż panierka się zrumieni.
W czasie, gdy awokado się piecze przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z posiekanym chili i ziołami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Awokado podajemy z sosem i posypane koperkiem i natką pietruszki.
Składniki:
awokado
bułka tarta
ziarno słonecznika
mak
olej rzepakowy do skropienia
sos jogurtowo ziołowy z chili:
150 g jogurtu greckiegopapryczka chili
ząbek czosnku
natka pietruszki
koperek
sól
pieprz
Wykonanie:
Awokado kroimy na pół. Wyjmujemy pestkę. Wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki. Kroimy na plasterki. Kawałki awokado obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z ziarnem słonecznika i makiem. Awokado układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy olejem za pomocą atomizera. Tak przygotowane awokado pieczemy w 200 stopniach przez 5 minut, aż panierka się zrumieni.
W czasie, gdy awokado się piecze przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z posiekanym chili i ziołami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Awokado podajemy z sosem i posypane koperkiem i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz