Frytki z awokado

Chrupiąca panierka chlebowa z dodatkiem ziaren słonecznika i maku skrywa kremowe awokado, które po upieczeniu ma jeszcze bardziej orzechowy smak.


Składniki:


awokado
bułka tarta
ziarno słonecznika
mak
olej rzepakowy do skropienia


sos jogurtowo ziołowy z chili:

150 g jogurtu greckiego
papryczka chili
ząbek czosnku
natka pietruszki
koperek
sól
pieprz


Wykonanie:


Awokado kroimy na pół. Wyjmujemy pestkę. Wyjmujemy miąższ za pomocą łyżki. Kroimy na plasterki. Kawałki awokado obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z ziarnem słonecznika i makiem. Awokado układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy olejem za pomocą atomizera. Tak przygotowane awokado pieczemy w 200 stopniach przez 5 minut, aż panierka się zrumieni.

W czasie, gdy awokado się piecze przygotowujemy sos. Jogurt mieszamy z posiekanym chili i ziołami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Awokado podajemy z sosem i posypane koperkiem i natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty