Kawior z octu balsamicznego i octu z białego wina


Od dawna przymierzałam się do wykonania takiego kawioru, gdyż jest to ciekawy dodatek do sałatek i przystawek. Przedstawiam wam kawior z octu w dwóch wersjach czarny i biały.

Składniki:


czarny kawior:

100 ml octu balsamicznego z czerwonego wina
2 g agar agar
50 ml wody
olej rzepakowy około 200 ml

biały kawior:

100 ml octu z białego wina
2 g agar agar
50 ml wody
olej rzepakowy około 200 ml

Wykonanie:


Olej wlewamy do naczynia, warstwa oleju powinna  wynosić około 0,5cm. Olej odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

Czarny jak i biały kawior wykonujemy w taki sam sposób. W garnuszku rozpuszczamy agar w ciepłej wodzie dolewamy ocet. Doprowadzamy do zagotowania.












 Gorący ocet nabieramy za pomocą pipety, a następnie po kropelce wkrapiamy do zimnego oleju.












Ocet wkrapiamy tak, by kuleczki nie nachodziły na siebie. Odstawiamy do lodówki, by dobrze zastygły.











Analogicznie postępujemy przy robieniu białego kawioru.



Rada: Jeśli ocet stężeje i zrobi nam się w garnuszku galaretka należy ponownie zagotować i można kontynuować pracę.

Komentarze

Popularne posty