Kawior z octu balsamicznego i octu z białego wina
Od dawna przymierzałam się do wykonania takiego kawioru, gdyż jest to ciekawy dodatek do sałatek i przystawek. Przedstawiam wam kawior z octu w dwóch wersjach czarny i biały.
Składniki:
czarny kawior:
100 ml octu balsamicznego z czerwonego wina2 g agar agar
50 ml wody
olej rzepakowy około 200 ml
biały kawior:
100 ml octu z białego wina2 g agar agar
50 ml wody
olej rzepakowy około 200 ml
Wykonanie:
Olej wlewamy do naczynia, warstwa oleju powinna wynosić około 0,5cm. Olej odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
Czarny jak i biały kawior wykonujemy w taki sam sposób. W garnuszku rozpuszczamy agar w ciepłej wodzie dolewamy ocet. Doprowadzamy do zagotowania.
Gorący ocet nabieramy za pomocą pipety, a następnie po kropelce wkrapiamy do zimnego oleju.
Ocet wkrapiamy tak, by kuleczki nie nachodziły na siebie. Odstawiamy do lodówki, by dobrze zastygły.
Analogicznie postępujemy przy robieniu białego kawioru.
Rada: Jeśli ocet stężeje i zrobi nam się w garnuszku galaretka należy ponownie zagotować i można kontynuować pracę.
Komentarze
Prześlij komentarz