Wiosenna pizza z czosnkiem niedźwiedzim

Pizza na puszystym chrupkim spodzie i kremowym wierzchem.

Składniki:

ciasto:

300 g mąki
20 g drożdży
150 ml letniego mleka lub wody
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy oleju rzepakowego

obłożenie:

200 g startej mozzarelli
2 garści czosnku niedźwiedziego
300 g gęstej kwaśnej śmietany
sól
pieprz
suszone płatki pomidorów
suszone płatki papryczki chili

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać okrągły placek.

Listki czosnku siekamy, dodajemy do nich ser i śmietanę doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszanką smarujemy wierzch ciasta.

Pieczemy 15-25 minut na dolnym poziomie piekarnika w 240-250 stopniach C.
Pizzę podajemy przybraną listkami czosnku niedźwiedziego.

Komentarze

Popularne posty