Wiosenna pizza z czosnkiem niedźwiedzim
Pizza na puszystym chrupkim spodzie i kremowym wierzchem.
20 g drożdży
150 ml letniego mleka lub wody
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy oleju rzepakowego
2 garści czosnku niedźwiedziego
300 g gęstej kwaśnej śmietany
sól
pieprz
suszone płatki pomidorów
suszone płatki papryczki chili
Listki czosnku siekamy, dodajemy do nich ser i śmietanę doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszanką smarujemy wierzch ciasta.
Pieczemy 15-25 minut na dolnym poziomie piekarnika w 240-250 stopniach C.
Pizzę podajemy przybraną listkami czosnku niedźwiedziego.
Składniki:
ciasto:
300 g mąki20 g drożdży
150 ml letniego mleka lub wody
pół łyżeczki soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy oleju rzepakowego
obłożenie:
200 g startej mozzarelli2 garści czosnku niedźwiedziego
300 g gęstej kwaśnej śmietany
sól
pieprz
suszone płatki pomidorów
suszone płatki papryczki chili
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wkruszyć w nie drożdże i cukier. Wlać letnie mleko i zostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać oliwę i sól. Wszystko razem zagniatamy, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy na 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy na blasze tak by uzyskać okrągły placek.Listki czosnku siekamy, dodajemy do nich ser i śmietanę doprawiamy do smaku przyprawami. Mieszanką smarujemy wierzch ciasta.
Pieczemy 15-25 minut na dolnym poziomie piekarnika w 240-250 stopniach C.
Pizzę podajemy przybraną listkami czosnku niedźwiedziego.
Komentarze
Prześlij komentarz