Krokiety z szynki i sera z sosem jogurtowo-ziołowym


Chrupiąca panierka, a pod nią soczysta szynka i ciągnący się żółty ser, a wszystko podane z orzeźwiającym sosem jogurtowo-ziołowym.

Składniki:


proporcje na 4 krokiety:

4 plasterki szynki np. konserwowej
8 plasterków sera żółtego
papryka chili w płatkach
płatki czosnku
pietruszka
suszone pomidory w płatkach
jajko
bułka tarta, użyłam razowej
olej rzepakowy do smażenia

sos jogurtowo-ziołowy:

150 g jogurtu naturalnego
łyżeczka majonezu
koperek
natka selera naciowego
sól
pieprz
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku
ząbek czosnku


Wykonanie:


Na każdym plasterku szynki układamy po dwa plasterki sera posypujemy przyprawami. Zwijamy w roladki. Każdą roladkę panierujemy dwa razy w jajku i bułce. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano.

Krokiety podajemy z sosem jogurtowym. Aby przygotować sos do jogurtu dodajemy majonez, posiekany koperek natkę selera, sól, pieprz, cukier, sok z cytryny i przeciśnięty czosnek. Wszystko razem mieszamy.



Komentarze

Popularne posty