Pulpeciki z czosnkiem niedźwiedzim duszone w śmietanie

 Pyszne i aromatyczne pulpety z dziczyzny duszone w kwaśnej śmietanie.

Składniki:


1 kg mięsa z dzika, możemy użyć również wołowiny i wieprzowiny
garść świeżego czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
3 jajka
kaszka orkiszowa około 3-5 łyżek

łyżka oleju rzepakowego

200 g kwaśniej śmietany wiejskiej lub 30%

Wykonanie:


Mięso i liście czosnku mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka doprawiamy solą i pieprzem. Do masy mięsnej wsypujemy kaszkę orkiszową dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z masy kształtujemy pulpety, które obsmażamy na oleju.

Obsmażone pulpety przekładamy do garnka, zalewamy śmietaną i dusimy około 15-20 minut pod przykryciem.

Gotowe pulpety podajemy z ulubionymi dodatkami.


Komentarze

Popularne posty