Pulpeciki z czosnkiem niedźwiedzim duszone w śmietanie
Pyszne i aromatyczne pulpety z dziczyzny duszone w kwaśnej śmietanie.
1 kg mięsa z dzika, możemy użyć również wołowiny i wieprzowiny
garść świeżego czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
3 jajka
kaszka orkiszowa około 3-5 łyżek
łyżka oleju rzepakowego
200 g kwaśniej śmietany wiejskiej lub 30%
Mięso i liście czosnku mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka doprawiamy solą i pieprzem. Do masy mięsnej wsypujemy kaszkę orkiszową dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z masy kształtujemy pulpety, które obsmażamy na oleju.
Obsmażone pulpety przekładamy do garnka, zalewamy śmietaną i dusimy około 15-20 minut pod przykryciem.
Gotowe pulpety podajemy z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
1 kg mięsa z dzika, możemy użyć również wołowiny i wieprzowiny
garść świeżego czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
3 jajka
kaszka orkiszowa około 3-5 łyżek
łyżka oleju rzepakowego
200 g kwaśniej śmietany wiejskiej lub 30%
Wykonanie:
Mięso i liście czosnku mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka doprawiamy solą i pieprzem. Do masy mięsnej wsypujemy kaszkę orkiszową dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z masy kształtujemy pulpety, które obsmażamy na oleju.
Obsmażone pulpety przekładamy do garnka, zalewamy śmietaną i dusimy około 15-20 minut pod przykryciem.
Gotowe pulpety podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz