Kawa z bitą śmietaną i zabajone
Pyszny napój kawowy to wymarzona chwila relaksu po ciężkim tygodniu.
2 łyżeczki cukru pudru
4 łyżki cukru
70 ml sherry
300 ml świeżo parzonej kawy
perełki czekoladowe do ozdoby
Do wysokich szklanek wlewamy kawę, następnie przekładamy zabajone, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Dekorujemy perełkami z czekolady. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Składniki:
na 2 porcje:
bita śmietana:
100 ml słodkiej śmietanki 42%2 łyżeczki cukru pudru
zabajone:
4 żółtka4 łyżki cukru
70 ml sherry
300 ml świeżo parzonej kawy
perełki czekoladowe do ozdoby
Wykonanie:
Bita śmietana:
Schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru ubijamy w wysokim naczyniu na sztywną pianę.Zabajone:
Żółtka z dodatkiem cukru ubijamy na parze do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Do żółtek cienkim strumieniem wlewamy sherry i ciągle ubijamy, aż uzyskamy gęstą pianę. Ubitą pianę jajeczną zdejmujemy znad kąpieli wodnej.Do wysokich szklanek wlewamy kawę, następnie przekładamy zabajone, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Dekorujemy perełkami z czekolady. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz