Kawa z bitą śmietaną i zabajone

Pyszny napój kawowy to wymarzona chwila relaksu po ciężkim tygodniu.

Składniki:

na 2 porcje:

bita śmietana:

100 ml słodkiej śmietanki 42%
2 łyżeczki cukru pudru

zabajone:

4 żółtka
4 łyżki cukru
70 ml sherry

300 ml świeżo parzonej kawy

perełki czekoladowe do ozdoby


Wykonanie:


Bita śmietana:

Schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru pudru ubijamy w wysokim naczyniu na sztywną pianę.

Zabajone:

Żółtka z dodatkiem cukru ubijamy na parze do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Do żółtek cienkim strumieniem wlewamy sherry i ciągle ubijamy, aż uzyskamy gęstą pianę. Ubitą pianę jajeczną zdejmujemy znad kąpieli wodnej.

Do wysokich szklanek wlewamy kawę, następnie przekładamy zabajone, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Dekorujemy perełkami z czekolady. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
 

Komentarze

Popularne posty