Steki z selera posypane pestkami granatu i skwarkami z wędzonej szynki




Pyszne warzywne steki posypane chrupiącą sałatką.

Składniki:

seler korzeniowy o wadze 500-600 g

marynata:

łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy dijon
łyżeczka miodu
opcjonalnie sól
pieprz
płatki ostrej papryki

sałatka:

granat
2-3 grube plasterki wędzonej szynki
łyżka oleju rzepakowego
kilka orzechów włoskich
natka pietruszki lub natka selera naciowego lub korzeniowego

Wykonanie:


Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku.

Seler obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Dokładnie smarujemy marynatą. Pieczemy w 180 stopniach C około 15-20 minut.

Sałatka: szynkę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju. Skwarki z szynki mieszamy z ziarenkami granatu, posiekanymi orzechami i natką.

Na talerze wykładamy upieczone plastry selera posypujemy je sałatką. Serwujemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty