Steki z selera posypane pestkami granatu i skwarkami z wędzonej szynki
Pyszne warzywne steki posypane chrupiącą sałatką.
Składniki:
seler korzeniowy o wadze 500-600 gmarynata:
łyżka majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy dijon
łyżeczka miodu
opcjonalnie sól
pieprz
płatki ostrej papryki
sałatka:
granat2-3 grube plasterki wędzonej szynki
łyżka oleju rzepakowego
kilka orzechów włoskich
natka pietruszki lub natka selera naciowego lub korzeniowego
Wykonanie:
Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku.
Seler obieramy, a następnie kroimy w plasterki. Dokładnie smarujemy marynatą. Pieczemy w 180 stopniach C około 15-20 minut.
Sałatka: szynkę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju. Skwarki z szynki mieszamy z ziarenkami granatu, posiekanymi orzechami i natką.
Na talerze wykładamy upieczone plastry selera posypujemy je sałatką. Serwujemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz