Spaghetti z nadzianymi pulpecikami
Pyszny, gęsty sos pomidorowy, a w nim zanurzone mięsne pulpety, które skrywają mini mozzarellę. Wszystko to tworzy wspaniałą kompozycję z makaronem, serem grana padano i świeżą bazylią.
Składniki:
pulpety:
500 g mielonego mięsa z wieprzowego, indyczego, wołowiny lub mieszanego, jakie mamy
sól
pieprz
jajko
25-30 kulek mini mozzarelli
sos:
500 g puree pomidorowego lub passaty
sól
pieprz
świeże chili
pietruszka
bazylia
ząbek czosnku
2-3 łyżki sherry lub koniaku
2 łyżki oleju rzepakowego
500 g makaronu spaghetti
ser grana padano do posypania
bazylia do przybrania
Wykonanie:
Mięso mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem. Każdą kulkę mozzarelli otaczamy mięsem.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący olej wsypujemy posiekany czosnek i chili, chwilę podsmażamy. Ostrożnie wlewamy puree pomidorowe, a następnie sherry. Sos wstępnie solimy. Do gotującego sosu ostrożnie wkładamy pulpety i dusimy kilka minut pod przykryciem. Sos posypujemy drobno posiekanymi ziołami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
Spaghetti wykładamy na jeden duży talerz/półmisek i ostrożnie wykładamy pulpety całość polewamy sosem, posypujemy serem i listkami bazylii. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz