Butterfly Pea Tea - Klitoria ternateńska

Butterfly Pea Tea  inaczej Klitoria ternateńska - roślina uprawiana głównie w Azji.
Tradycyjnie wykorzystywana w medycynie ajurwedyjskiej. Podobno ma szereg właściwości zdrowotnych, między innymi usprawnia pracę mózgu, poprawia odporność, wykazuje działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe, moczopędne. Napar z Butterfly Pea Tea ma zastosowanie przy stanach depresyjnych i lękowych.
Antocyjany zawarte w kwiatach, które nadają im niebieski kolor, pozytywnie wpływają na nasze oczy, skórę i włosy.
W azjatyckiej kuchni wykorzystywane są też właściwości barwiące tej rośliny. W Tajlandii często można spotkać ryż czy desery w niebieskim kolorze.
Napar przygotowany z klitorii ma lekki ziołowy aromat i smak. Można spożywać go na ciepło i na zimno. Po dodaniu soku z cytryny napar zmienia swój kolor, staje się fioletowo-różowy.

Składniki:

5-6 suszonych kwiatów Butterfly Pea
200 ml wrzątku
łyżeczka płynnego miodu
sok z cytryny

Wykonanie:
Kwiaty klitorii zalewamy wrzątkiem i zaparzamy przez 10 minut. Herbata nabierze wyrazistego niebieskiego koloru. Herbatę osłódź miodem.


 Dodaj sok z cytryny. Po dodaniu soku z cytryny, herbata zacznie zmieniać kolor na fioletowo-różowy. Herbatę można pić zarówno na gorąco jak i na zimno.

Komentarze

Popularne posty