Leczo z wędzonym schabem i fenkułem

Smak leczo nabrał lekko anyżowego smaku dzięki dodatkowi kopru włoskiego(fenkułu), a wędzony  schab nadał dymnego aromatu.

Składniki:

4 grube plastry wędzonego surowego schabu
łyżka masła
duża cebula
kilka liści laurowych
3 roztarte ziela angielskie
marchewka
korzeń pietruszki
kawałek fenkułu z natką
kilka pieczarek
3-4 kolorowe papryki
świeże chili
ząbek czosnku
500 g przecieru pomidorowego
kilka kropli sosu Worcester
pieprz
sól opcjonalnie ponieważ wędzony schab jest słony
świeży tymianek 

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pokrojony w kostkę schab. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę fenkuł, marchewkę i pietruszkę, gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, chili i paprykę dusimy kilka minut. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem Worcester oraz świeżym tymiankiem.

Komentarze

Popularne posty