Kotlety mięsno - warzywne
Delikatne mięso sarny połączyłam ze świeżymi ziołami i warzywami - kotlety wyszły soczyste i delikatne.
marchewka
1/4 selera
natka pietruszki
koperek
cebula dymka ze szczypiorkiem
papryczka chili
sól
pieprz
roztarte ziele angielskie
zmielony liść laurowy
sos worcestershire
3 jajka
kromka czerstwego chleba
pokruszone płatki kukurydziane do obtoczenia
gęsi smalec lub klarowane masło do smażenia
Do masy wbijamy jajka, dodajemy sos worcestershire oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Składniki:
500 g mięsa z sarny (jeśli nie macie to można użyć innego np. łopatki wieprzowej)marchewka
1/4 selera
natka pietruszki
koperek
cebula dymka ze szczypiorkiem
papryczka chili
sól
pieprz
roztarte ziele angielskie
zmielony liść laurowy
sos worcestershire
3 jajka
kromka czerstwego chleba
pokruszone płatki kukurydziane do obtoczenia
gęsi smalec lub klarowane masło do smażenia
Wykonanie:
W maszynce do mielenia mięsa mielimy: mięso, zioła i warzywa. Na końcu, by oczyścić maszynkę mielimy kawałek chleba lub bułki.Do masy wbijamy jajka, dodajemy sos worcestershire oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Kotlety podajemy jako hamburgery lub jako danie główne z surówką i ziemniakami.
Komentarze
Prześlij komentarz