Kotlety mięsno - warzywne

Delikatne mięso sarny połączyłam ze świeżymi ziołami i warzywami - kotlety wyszły soczyste i delikatne.

Składniki:

500 g mięsa z sarny (jeśli nie macie to można użyć innego np. łopatki wieprzowej)
marchewka
1/4 selera
natka pietruszki
koperek
cebula dymka ze szczypiorkiem
papryczka chili
sól
pieprz
roztarte ziele angielskie
zmielony liść laurowy
sos worcestershire
3 jajka
kromka czerstwego chleba

pokruszone płatki kukurydziane do obtoczenia
gęsi smalec lub klarowane masło do smażenia

Wykonanie: 

W maszynce do mielenia mięsa mielimy: mięso, zioła i warzywa. Na końcu, by oczyścić maszynkę mielimy kawałek chleba lub bułki. 

Do masy wbijamy jajka, dodajemy sos worcestershire oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Z  masy formujemy kotlety, obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Kotlety podajemy jako hamburgery lub jako danie główne z surówką i ziemniakami.


Komentarze

Popularne posty