Pikantny sos pomidorowo-warzywny
Idealnie gładki sos warzywny, powstały na bazie świeżo wyciśniętego soku warzywnego. Dzięki że powstał z soku warzywnego nie trzeba poświęcać czasu na przecieranie, czy obieranie warzyw.
2 jabłka
4 marchewki
fenkuł
2 łodygi selera naciowego
pasternak
3 szalotki
6 papryczek piri piri
2 papryki czerwone słodkie
2 cm kawałek imbiru
2 cm kawałek kurkumy
łyżeczka soli
100 ml whisky
Gorący przelewamy do słoików.
Po wystudzeniu odstawiamy w ciemne chłodne miejsce.
Sos jest idealny do pizzy, kanapek, hamburgerów oraz do zup np. pomidorowej.
Składniki:
4 kg pomidorów2 jabłka
4 marchewki
fenkuł
2 łodygi selera naciowego
pasternak
3 szalotki
6 papryczek piri piri
2 papryki czerwone słodkie
2 cm kawałek imbiru
2 cm kawałek kurkumy
łyżeczka soli
100 ml whisky
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Warzywa kroimy na kawałki, tak by zmieściły się do wyciskarki wolnoobrotowej. Najpierw proponuję wycisnąć sok z pomidorów, a następnie z reszty warzyw. Wyciśnięty sok przelewamy do garnka o grubym i szerokim dnie, dodajemy sól i whisky i gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin, sok powinien odparować o połowę.Gorący przelewamy do słoików.
Sos jest idealny do pizzy, kanapek, hamburgerów oraz do zup np. pomidorowej.
Komentarze
Prześlij komentarz