Pieczony łosoś z kumkwatem i chili
Obiad jak z drogiej restauracji w 45 minut tak jest to możliwe. Moja propozycja to pieczony łosoś w towarzystwie pikantnej papryczki, chili oraz orzeźwiających, soczystych kumkwatów, którego możecie podać z ulubionymi dodatkami np. sałatką z jarmużu i perłowym kuskusem, pieczonymi ziemniaczkami czy ryżem z warzywami.
pęczek koperku
świeża papryczka chili
łyżka płynnego miodu
5-6 kumkwatów
sól
kolorowy pieprz
ząbek czosnku
łyżka oleju
Rybę wkładamy na 15 minut do piecyka nagrzanego do 180 stopni C.
W czasie, gdy ryba jest w piecu przygotowujemy do niej ulubione dodatki np. kuskus perłowy z warzywami i sałatkę z jarmużu z sosem winegret na bazie soku z kumkwatów.
Składniki:
500 g dzikiego łososia, filet ze skórąpęczek koperku
świeża papryczka chili
łyżka płynnego miodu
5-6 kumkwatów
sól
kolorowy pieprz
ząbek czosnku
łyżka oleju
Wykonanie:
Sól, pieprz, plasterki chili, przeciśnięty ząbek czosnku oraz posiekany koperek mieszamy ze sobą. Do mieszanki przypraw dodajemy miód i olej, mieszamy. Mieszanką nacieramy kawałki ryby. Rozgrzewamy żeliwną patelnię, gdy patelnia jest gorąca układamy na niej rybę skórą do dołu. Z wierzchu rybę obkładamy plasterkami kumkwatów.Rybę wkładamy na 15 minut do piecyka nagrzanego do 180 stopni C.
W czasie, gdy ryba jest w piecu przygotowujemy do niej ulubione dodatki np. kuskus perłowy z warzywami i sałatkę z jarmużu z sosem winegret na bazie soku z kumkwatów.
Komentarze
Prześlij komentarz