Niebieski budyń z liofilizowanymi owocami

Niebieski jak bezchmurne niebo budyń z liofilizowanymi malinami, truskawkami i miętą jest po prostu pyszny, a co najważniejsze jest to deser gotowy w kilka minut.


Składniki:

1 litr mleka
16 suszonych kwiatów Butterfly Pea Tea (Klitoria ternateńska)
4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
laska wanili
2 ziarna kardamonu
3 łyżki  brązowego cukru

do posypania:
15 g liofilizowanych malin
15 g liofilizowanych truskwek
kilka  kwiatów Klitorii
mięta


Wykonanie:

W 200 ml ziemnego mleka rozpuszczamy skrobię.
Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy kwiatki klitorii, wsypujemy cukier, dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz wnętrza ziaren kardamonu. Mleko podgrzewamy, ciągle mieszając.
Kiedy mleko jest już gorące wlewamy mleko ze skrobią i mieszamy. Mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje.

Budyń przelewamy do pucharków lub miseczek, posypujemy liofilizowanymi owocami, kwiatkami klitorii oraz przybieramy miętą.
Budyń można podawać zarówno gorąco jak i na zimno.



Komentarze

Popularne posty