Niebieski budyń z liofilizowanymi owocami
Niebieski jak bezchmurne niebo budyń z liofilizowanymi malinami, truskawkami i miętą jest po prostu
pyszny, a co najważniejsze jest to deser gotowy w kilka minut.
16 suszonych kwiatów Butterfly Pea Tea (Klitoria ternateńska)
4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
laska wanili
2 ziarna kardamonu
3 łyżki brązowego cukru
do posypania:
15 g liofilizowanych malin
15 g liofilizowanych truskwek
kilka kwiatów Klitorii
mięta
Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy kwiatki klitorii, wsypujemy cukier, dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz wnętrza ziaren kardamonu. Mleko podgrzewamy, ciągle mieszając.
Kiedy mleko jest już gorące wlewamy mleko ze skrobią i mieszamy. Mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje.
Budyń przelewamy do pucharków lub miseczek, posypujemy liofilizowanymi owocami, kwiatkami klitorii oraz przybieramy miętą.
Budyń można podawać zarówno gorąco jak i na zimno.
Składniki:
1 litr mleka16 suszonych kwiatów Butterfly Pea Tea (Klitoria ternateńska)
4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
laska wanili
2 ziarna kardamonu
3 łyżki brązowego cukru
do posypania:
15 g liofilizowanych malin
15 g liofilizowanych truskwek
kilka kwiatów Klitorii
mięta
Wykonanie:
W 200 ml ziemnego mleka rozpuszczamy skrobię.Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy kwiatki klitorii, wsypujemy cukier, dodajemy przekrojoną wzdłuż laskę wanilii oraz wnętrza ziaren kardamonu. Mleko podgrzewamy, ciągle mieszając.
Kiedy mleko jest już gorące wlewamy mleko ze skrobią i mieszamy. Mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje.
Budyń przelewamy do pucharków lub miseczek, posypujemy liofilizowanymi owocami, kwiatkami klitorii oraz przybieramy miętą.
Budyń można podawać zarówno gorąco jak i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz