Papryka faszerowana mięsem i perłowym kusksus

Papryka nadziewana mięsem indyczym i zapieczona w aromatycznym bulionie to pyszne danie na co dzień i od święta.

Składniki:

4 duże papryki
800 g mielonego mięsa z indyka
pęczek koperku
gałązka lubczyku
cebula dymka
sól
pieprz
kawałek imbiru
2 roztarte ziela angielskie
łyżeczka roztartych ziaren kolendry
papryczka chili
100 g perłowego kusksusu
500 ml rosołu
2 liście laurowe.

Wykonanie:

Do mięsa ścieramy imbir, dodajemy posiekane zioła, sól, pieprz, ziela angielskie, kolendrę oraz posiekane chili. Wsypujemy kuskus. Dolewamy 200 ml zimnego rosołu, dokładnie mieszamy.

Z papryki śćinamy wierzchy wydrążamy gniazda nasienne. Papryki faszerujemy, układamy w naczyniu żaroodpornym, dokładamy liście laurowe, zalewamy rosołem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę.

Komentarze

Popularne posty