Zakręcone mielone w sosie pomidorowym
Sezonowa wersja kotleta mielonego - kotlety zostały owinięte w paski cukinii i uduszone w sosie pomidorowym - wyszło nowocześnie, kolorowo i smacznie.
pęczek koperku
cebula dymka ze szczypiorkiem
gałązka lubczyku
100 g kuskusu perłowego
sól
pieprz
papryczka chili
roztarte 2 ziela angielskie
sos Worcestershire
3 cukinie, najlepiej żółte i zielone
500 g passaty pomidorowej
2-3 liście laurowe
Cukinię kroimy na długie paski za pomocą spiralizera.
Z mięsa formujemy lekko podłużne kotlety, każdego owijamy paskami cukinii.
Kotlety układamy w naczyniu do zapiekania. posypujemy listkami laurowymi i zalewamy passatą pomidorową.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego, u mnie sarninapęczek koperku
cebula dymka ze szczypiorkiem
gałązka lubczyku
100 g kuskusu perłowego
sól
pieprz
papryczka chili
roztarte 2 ziela angielskie
sos Worcestershire
3 cukinie, najlepiej żółte i zielone
500 g passaty pomidorowej
2-3 liście laurowe
Wykonanie:
Mięso mieszamy z kuskusem (NIE GOTOWANYM), posiekanymi ziołami, chili, sosem Worcestershire oraz przyprawami.Cukinię kroimy na długie paski za pomocą spiralizera.
Z mięsa formujemy lekko podłużne kotlety, każdego owijamy paskami cukinii.
Kotlety układamy w naczyniu do zapiekania. posypujemy listkami laurowymi i zalewamy passatą pomidorową.
Naczynie przykrywamy zapiekamy w 180 stopniach C przez 1 godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz